Monitoring zdrowia

Choroba niedokrwienna serca — dieta. Co jeść, a czego unikać?

Choroba niedokrwienna serca jest patologią, w przypadku której duże znaczenie ma dieta. To istotny element zarówno leczenia, jak i profilaktyki. Jakie są najważniejsze zalecenia? Których produktów należy się wystrzegać, a które włączyć do jadłospisu?

Co to jest choroba niedokrwienna serca?

Choroba niedokrwienna serca, znana także jako choroba wieńcowa, to jedna z najczęściej rozpoznawanych schorzeń układu krążenia. Na czym polega?

Dowiedz się, jak pokonać nadciśnienie tętnicze
Zapisz się i otrzymaj najnowszy raport

Choroba wieńcowa charakteryzuje się stałym bądź napadowym niedostatecznym ukrwieniem oraz zaopatrzeniem organu w tlen. To skutek znacznego zwężenia, czasem także zamknięcia, światła tętnic wieńcowych, które odżywiają mięsień serca. Jest to skutek zaawansowanej miażdżycy. Istotą choroby jest odkładanie się cholesterolu, jego estrów i lipidów w wewnętrznej ścianie tętnic oraz tworzenie blaszek miażdżycowych.

Chorobę niedokrwienną serca można i trzeba leczyć. W terapii, ale i profilaktyce rozwoju schorzenia ogromne znaczenie ma dieta. Nie mniej ważny jest podejmowanie regularnej aktywności fizycznej, przebywanie na świeżym powietrzu, unikanie przewlekłego stresu, ograniczenie alkoholu oraz niepalenie papierosów.

O innej chorobie układu krążenia, nadciśnieniu, dowiesz się więcej z naszego artykułu.

Jaka dieta przy chorobie niedokrwiennej serca?

Dieta przy chorobie niedokrwiennej serca jest ważna, ponieważ odpowiednio skomponowana zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej skutkującej miażdżycą tętnic. Jest też dietą przeciwzapalną, prowadzącą do obniżenia się markerów stanu zapalnego we krwi i zmniejszenia uszkodzenia śródbłonka naczyń krwionośnych (powodującego odkładanie się blaszki miażdżycowej).

Jadłospis w diecie przy chorobie niedokrwiennej serca powinien być zasobny w produkty spożywcze, które mają udowodnione korzystne działanie na układ krążenia oraz ubogi w te, które szkodzą naczyniom krwionośnym sercu, układowi krwionośnemu i całemu organizmowi.

Przy chorobie niedokrwiennej serca najbardziej odpowiednim sposobem żywienia jest dieta śródziemnomorska. Jej bazę stanowią warzywa i owoce, kasze, makarony, ryby, owoce morza oraz pełnoziarniste pieczywo. To produkty mikro i makroelementy, witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik.

Choroba niedokrwienna serca co jeść a czego unikać

Dieta w chorobie wieńcowej – co jeść?

Co jeść przy chorobie niedokrwiennej serca? Najbardziej zalecane produkty w diecie przy chorobie wieńcowej to:

  • zielone warzywa (źródło witamin, przeciwutleniaczy, kwasu foliowego i błonnika), takie jak brokuł, szpinak, jarmuż i sałata oraz czosnek, który działa antybakteryjnie, ale przede wszystkim wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia krążenie i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej. WHO, czyli Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie co najmniej 400 g warzyw i owoców każdego dnia (oraz ząbek czosnku dziennie),
  • tłuste ryby morskie: łosoś, śledź, makrela i sardynki, które są zasobne w kwasy tłuszczowe omega-3 o działaniu przeciwzapalnym. Hamują tworzenie się skrzeplin,
  • źródła białka, takie jak nasiona roślin strączkowych, chude przetwory mleczne (jogurt naturalny, kefir),
  • orzechy włoskie i migdały, będące źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych o działaniu antymiażdżycowym,
  • błonnik pokarmowy obniżający stężenie cholesterolu całkowitego i „złego” cholesterolu LDL oraz wspierający metabolizm. Można go znaleźć w warzywach (groch, fasola) czy produktach zbożowych (ciemne pieczywo, grube kasze, płatki zbożowe, np. owsiane),
  • zdrowe tłuszcze: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany,
  • owoce, będące cennym źródłem minerałów (magnezu, potasu) oraz witamin (A, C oraz K, kwasu foliowego), błonnika i flawonoidów (w ilości 2 porcji dziennie),
  • grube kasze, pełnoziarniste pieczywo i makarony z mąki z pełnego przemiału, płatki zbożowe oraz ryż.

Dieta w chorobie niedokrwiennej serca – czego unikać?

Przy chorobie niedokrwiennej serca z jadłospisu należy wyeliminować:

  • sól. Należy unikać dosalania potraw, ale i produktów konserwowanych związkami sodu. Dopuszcza się spożywanie mniej niż łyżeczki soli dziennie (dieta niskosodowa),
  • tłuszcze twarde, tłuszcze nasycone, tłuszcze trans obecne w żywności wysoko przetworzonej, żywności typu fast food, wyrobach cukierniczych i słodyczach. Należy zmniejszyć spożywanie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego na rzecz tłuszczów pochodzenia roślinneg,
  • wyroby z białej mąki (pieczywo pszenne, białe makarony),
  • słodycze bogate w cukier i tłuszcze trans,
  • produkty bogate w cholesterol, np. tłuste mięso.

Więcej o zbilansowanej diecie dla seniora dowiesz się z naszego artykułu.

Trzeba pamiętać, że podczas przygotowywania posiłków lepiej je gotować na parze niż smażyć.

Polecają nas
Kupiłem opaskę na prezent dla mojego taty, który ma 85 lat, i sprawdza się świetnie. Duże przyciski i głośne sygnały.
Magdalena
(4.8)
Tato jest naprawdę zadowolony z niej i szybko nauczył się obsługi.
K.
(4.6)
Mama nie ogarnia smartfona ta opaska to nasz ratunek. Wreszcie mogę się z nią skontaktować
@andyy
(4.9)